BLOGG

                                                        3 sept -22  Om stress - och att vakna med väckarklocka 

För att fortsätta förstå mer om vår inre stresspåverkan, hur den fungerar, så behöver vi både försöka förstå mer om vårt sinne, vår kropp och hur olika yttre skeenden eller impulser fungerar/påverkar oss.

Msodern informationteknik med datorer, mobiler, TV-apparater tar emot osynlig signal-information genom luften, det är teknikens grundfunktion. Men detta innebär också att dessa teknikprylar som vi alla har och behöver nu delar med sej av sin strålning till oss och vår närmiljö. Oavsett om vi upplever/känner av detta eller ej- så gör de det.

I olika tester har man kunnat visa detta genom värmekamera,  hur vår kropp och hjärna påverkas av den strålning som dessa apparater omges av. Man ser då hur inre områden i kropp och hjärna blir upphettade beroende på hur lång tid man vistas i denna strålning. Och det tar olika lång tid för kroppen att bearbeta efteråt för att normalisera/balansera dessa obalanser.

En del personer upplever ingenting av strålning, medan andra kan uppleva mer eller mindre obehaglig påverkan med allt från värmevallningar och svettningar, domningar i händer, ont i huvudet, pip i öronen, nervositet, ofokusering etc etc.  


Men är man en stresskänslig person har man ofta känningar av denna teknikstrålning och behöver alltså börja ta detta på allvar. Man behöver då minska ner sin skärmtid för att låta kropp och sinne återställa och återta sin egen inre normalbalans.  Det finns numera även en del strålningsskydd som till viss del kan minska ner strålning. Men vi behöver ändå förstå allvaret i den osynliga påverkan som vi mer eller mindre omges av överallt nu.

En del människor blir till slut allvarligt sjuka t ex av elallergi  som avskärmar dom från att kunna leva ett normalt aktivt socialt liv. De blir ofta tvungna att  flytta till avlägsna platser ute i naturen där strålningen är betydligt lägre.

Så kan vi ta detta på tillräckligt allvar och medvetet dra ner så mycket vi kan på vår dagliga skärmtid gör vi oss själva en stor och mycket god gärning.


För att ta detta på allvar och behöver vi börja se våra dagliga användarmönster,  hur mycket tid vi tillbringar i detta. Och vi behöver se och erkänna hur beroende vi också blivit av att syssla med dessa maskiner... och då först kan vi på bra sätt planera om våra dagliga mönster och rutiner.


Så när vi sover behöver vi lämna mobilen utanför sovrummet för att få sova strålningsfritt och lugnt. Istället kan vi då plocka fram vår gamla elektriska eller batteridrivna väckarklocka. Det kommer att ge ett inre lugn, där strålningen innan givit ett slags inre pågående aktivitet som inte släpper om vi inte lämnar maskinen på tillräckligt långt avstånd ifrån oss.

Med en vanlig väckarklocka vaknar vi lugnare, kanske t o m innan klockan ringer, vilket ju är ännu bättre, eftersom bara klocksignalen i sej kan vara tillräckligt stressande för en känslig person att reagera på.


Sen behöver vi vara skärmfria minst 1-2 timmar innan sängdax, då den blå skärmstrålningen aktiverar hjärnan på ett sätt som gör att det kan påverka vår insomning och sömnkvalitet negativt.

Har vi haft långvarig stress kan vi behöva ge tillbaka kroppen magnesium, ett mineral, som kroppen behöver i sitt försök att  balansera denna anspänning. Magnesium hjälper muskler och nerver att slappna av. Sömnbesvär och kramp i benen t ex kan visa på att det saknas magnesium, då behöver vi tillföra detta som kosttillskott. Ta hjälp av kunnig personal inom hälsokost för att välja rätt slags magnesium. 

(ps. när jag var som mest utbränd pga stress och inte kunde sova mer än max 2 tim/natt tog det ca 2 veckor att med hjälp av magnesium kunna sova mer och mer på nätterna. Nu märker jag och vet jag att jag behöver ta detta tillskott hela tiden pga min stresskänslighet.) 


Tänk bara hur skönt det är när vi är lediga på sommaren... och vi kan/får slappna av helt och kan vakna utvilade i lugn och ro... och kanske till olika naturljud...

Vilken skillnad!

Det kan vara bra att ha någonting positivt att jämföra med för att minnas och förstå hur mycket vi hela tiden egentligen går över våra egna inre gränser, som vi inte mår bra av i ett längre perspektiv.


När vi börjar se och förstå mer av våra egna inre och naturliga livsmönster - kommer också stress framstå tydligare som det onaturliga vi tvingats acceptera. Men med ökad medvetenhet kan vi börja ändra detta. Vi kan välja att styra våra livsmönster efter våra egna livsbehov. Och det är att börja höja sin livskvalitet.


                                                           5 augusti -22  Om stress- och mera luft i kalendern 

Vi har lärt oss att vi ska vara så duktiga och effektiva, inte lämna något till "slumpen". 

Men det innebär i vår skruvade stressade tid nu att vi ska göra så många saker som möjligt, helst samtidigt och på kortast möjliga tid. Då är vi "Duktiga"! Men är det egentligen att vara duktiga? Och är vi här för att vara duktiga -på det viset?


Enligt vår kropp och vårt nervsystem stämmer det inte alls. Där är det faktiskt precis tvärt om. Där gäller att bra resultat innebär att det sker genom totalt fokus och Närvaro i stunden utan tidspress utifrån eller inifrån.

Tänk så långt bort vi kommit från vår inre naturliga och inneboende natur... när att bara Vara... räcker.

Det visar oss bara än tydligare hur orimlig vår tids normer nu blivit. Vi människor är ju en del i naturen... men ingenting i naturen fungerar så forserat. Allting i naturen, växter, djur, sjö och hav håller ett lugnt samlat fokus och tempo i allt... hela tiden. Och det räcker och är perfekt!   

Och eftersom vi människor nu har en fri vilja kan vi också bestämma oss för att själva välja det sätt som passar oss bäst.

För på en djupare sanningsnivå inom oss ser vi, vet vi och känner vi att vi kan skapa verklig och högre kvalitet genom alla våra handlingar, som i förlängningen skapar en helt annan Livskvalitet i det stora perspektivet, när vi väljer att vara närvarande i nuet.


Så när vi inser att vår inre känsla och kompass inte stämmer eller fungerar under nuvarande tidsperspektiv och onaturliga press behöver vi börja agera själva för att skapa vårt eget naturliga space. Det är vårt eget sanna ansvar.

Men hur gör vi då?

Jo vi får förstås ta det steg för steg och ett steg kan ju vara att rensa i vår kalender för att skapa mera tomrum/livsrum i vår vardag. Boka in tid för möjlighet till djupare fokus och närvaro i varje enskild handling, genom att boka om och boka av...

Nytt space och tomrum i kalendern signalerar och ny möjlighet till djupare närvaro och livskvalitet, en Ny Tid kan börja. Dvs vi börjar skapa det livsrum vi behöver för att hinna Andas friare, för att hinna Se och Uppleva Nuet på en djupare nivå...

-där vi också ger oss själva möjlighet att börja uppleva stillheten i samvaro med naturen, djuren och alltet. 

  

Detta innebär att vi börjar ta avstånd ifrån onaturliga yttre krav som vi trott varit våra egna... där stress och spänningar är ingår. Men vi istället tar nya tydliga steg närmare livets och vår egen inre kärnas Sanning.

Vi skapar nya livsmönster och nya möjligheter vidare där stress inte ska ha nån plats.


                                                                      5 juli -22 Om Stress - Kaffe, Socker och Alkohol!

När vi märker att stress kryper på oss mer och mer och det känns som en mer och mer ständig ”följeslagare” vi inte tycks bli av med, behöver vi börja reflektera över om vi  själva ”matar” stressen och i så fall hur.

Kanske är du en stresskänslig person, kanske en HSP-personlighet med lägre stresströskel?

Då finns det mycket att lära om hur kropp och vårt inre system fungerar för att förstå hur vi kan undvika och faktiskt underlätta väldigt mycket genom ökad kunskap.

Hur ser din vardag ut/ hur startar du din dag på morgonen?

När på dagen upplever du stress?

Vad gör du när du blir stressad? Hur försöker du lösa det i stunden?

 

Ett första Tips på vägen för att minska redan pågående stress:

undvik kaffe, socker och alkohol.

Dessa tre påverkar starkt vårt nervsystem och är faktiskt både beroendeframkallande och ökar inre anspänning i nervsystem och kropp. Ofta tror och tycker vi kanske att det känns som de underlättar när vi känner stress- men tyvärr är det precis tvärt om -de ökar och förvärrar vårt spänningstillstånd. 

Om vi då bestämmer oss för att undvika dessa tre kommer vi ganska snabbt märka att vi faktiskt kommer må bättre utan.

Prova gärna en period och jämför sen!

Börja genom att byta ut kaffet mot koffeinfritt eller prova grönt the som även är lugnande genom hög halt av tein.

Och godiset, kakorna och glassen kan bytas ut mot naturlig sötma med mindre sockerhalt i frukt, bär och kanske lite nötter istället som mellanmål när du börjar bli trött och behöver energi.

En kall god alkoholfri öl är också läskande men släcker inte ner din hjärnkapacitet och energinivå.


Detta kan låta som triviala råd – men i ett längre perspektiv spelar det roll, stor roll vad vi matar oss själva med.

Vår hälsa och vårt välbefinnande behöver vi själva börja ta ansvar för och styra över. Tidigare har vi mycket i blindo litat på olika allmänna råd. Men när vi tar reda på fakta så vet vi själva vad vi vill uppnå och vad som kan hjälpa oss dit.

Så vi behöver själva börja känna efter och reflektera över och prova oss fram till de lösningar som känns bäst för hela vårt inre system och vårt mående. När vi är mer medvetna om hur olika ämnen påverkar oss och utifrån det väljer det som ger oss bäst möjlighet till god hälsa och inre läkning då behöver vi mer sällan be någon annan om råd.

Att ständigt lära sig och ta reda på mer kunskap utifrån de behov vi har kommer bli mer och mer vanligt för alla.

Vi har en inre egen barometer som bara behöver övas upp lite för att vi själva ska veta vad vi mår bäst av. 

Det är nya vanor det handlar om helt enkelt.  


                                                                     21/5-22 - Om Stress och Energi i vardagen.

   

   När stress legat an länge är det inte lätt att slappna av. Vi känner det i kropp och känslor, vi blir ofokuserade, får sämre minne, blir allmänt retligare och känsligare.

  Det är ett energiläge med minus på vårt "energi-konto", där vi inte vill/orkar med att någonting mera får hända, 

  för det är så lite energi kvar att agera med.

  Stress gör att vi tappar vår grundenergi... 

  Energi är viktigt och påverkar oss hela tiden- fast vi kanske inte tänker så mycket på det.


  Energi är ju osynligt... och kan vara svårt att relatera till.

  Med några exempel kan du nog känna in o känna igen lite om hur energi kan upplevas. 

  Tänk dig att du är helt ny på en arbetsplats. Du kommer in i personalrummet, presenterar dig och säger Hej till alla!

  • -alla vänder sig mot dig, lyser upp och möter dig med öppna glada ansikten och hejar glatt tillbaka och du känner den energin som råder där.
  • -ingen märker att du kommer in i rummet. Alla fortsätter sina samtal och du känner den energi som råder där.


  • Du minns något underbart du var med om i somras, eller för länge sedan… Minnet är så starkt att du blir varm och lycklig inifrån, ett varmt leende sprider sig i hela ditt inre och upp i ansikte… och kanske rörda lyckotårar kommer. O plötsligt är du helt uppfylld inifrån av den underbara energi detta minne ger dig.

  Så här kan vi uppleva energi i vardagen, den skapas och finns där hela tiden människor emellan och där vi alla är delaktiga. 


  Ofta lär vi oss också känna igen vårt eget och andras energi-mönster och tänker inte så mycket på möjligheten att det också kan vara möjligt att förändra energimönster.

  Det viktiga då är att inse att det bara är oss själva vi medvetet kan förändra. Men genom att förändra oss själva påverkar vi förstås även andra omkring oss.


  När vi är uppfyllda av positiv energi mår vi bra. Vi gör de där sakerna vi trivs med och bara njuter och fyller oss.

  Känner vi oss tomma på energi kan det kännas svårare att bli uppfylld igen. Kanske befinner vi oss i ett tufft läge i livet som kräver mycket av oss.  Vi ger och ger, till alla omkring oss, men tid och kraft tycks aldrig räcka till för oss själva.

  Det viktiga då är att minnas och veta att det finns hjälp att söka för att komma upp i energi igen. Det finns många olika energi-sessioner och -terapier att ta del av när man behöver det. 


  Några viktiga frågor för att bli mera medveten om sin personliga energi:

  Hur ser mitt energimönster ut?

  Känner jag mig tom/fylld?

  Är det ett mönster jag har ofta?


  Detta är bra sätt att börja förstå mera om sig själv.

   

  Om vi är mycket energikänsliga kanske vi är en högkänslig personlighet, som upplever små förändringar starkt. Då kan ett medvetet steg att lära känna sin personlighet och energikänslighet vara början till en stor möjlig förändring.

  Vi kan lära oss att öka vår egen energifrekvens genom att läka känslomässiga sår medvetet inifrån. Då får vi mera översikt, lugn och balans att möta vardagen med dess olika energier och kan lära oss att mer medvetet styra vår vardag på nya sätt.


  Energisessioner och kroppsbehandlingar kan lösa energiblockeringar och ge ökad förståelse om hur vi kan hantera vår energi.

  Och vi får tillgång till och blir mer mottagliga för lugna behagliga energier att samskapa med vidare.